Uutislistaukseen

Pälkäneen seurakunta osallistuu krematoriohankkeeseen

Pälkäneen seurakunta on valmis osallistumaan Pirkanmaan seurakuntien yhteiseen krematoriohankkeeseen. Tarkoituksena on rakentaa uusi polttohautalaitos Kangasalle Vatialan krematorion yhteyteen.

Noin 5,2 miljoonaa euroa maksavan krematorion rakentaa seurakuntien yhteinen osakeyhtiö. Lisäksi yhtiö ostaa nykyisen krematorion 3 miljoonalla eurolla.

8,2 miljoonan euron yhteiskustannuksista miljoona aiotaan kattaa pääomalainalla ja 7,2 miljoonaa yhtiön ottamalla, seurakuntien takaamalla lainalla. Pälkäneen seurakunnan osuus pääomalainasta on noin 15 500 euroa ja takausvastuuta 111 000 euroa. Päätöksen takauksesta tekee kirkkovaltuusto.


Pälkäneen kirkkoneuvosto ilmoitti, että seurakunta lähtee mukaan osakeyhtiöön, joka hakee lupaa uudelle krematoriolle. Pälkäneen seurakunta kannattaa sen sijoittamista Vatialaan.


Vuonna 2013 valmistunut Vatialan krematorio on Pirkanmaan ainoa vainajien polttohautauslaitos. Vuosittain tuhkataan kolmisen tuhatta vainajaa. Nykyisen krematorion kapasiteetti ei riitä tuhkahautauksen yleistymisen vuoksi. Myös Pälkäneellä tuhkauksien osuus on noussut kymmenessä vuodessa 20:sta 50:een prosenttiin.


Tampereen seurakuntayhtymän omistama Vatialan krematorio on ensisijaisesti Tampereen seurakuntien käytössä, vaikka palvelee muitakin seurakuntia kapasiteettinsa mukaan. Ympäryskuntien vainajia joudutaan kuljettamaan tuhkattavaksi Poriin, Lahteen ja Hämeenlinnaan. Tämä johtaa välillä pitkiin jonotusaikoihin ja lisäkustannuksiin.


Tavoitteena on, että alueellinen krematorio voisi aloittaa toimintansa vuoden 2027 aikana. Krematoriota pyörittävästä osakeyhtiöstä tulee hautaustoimilain mukaisesti omakustanteinen, eikä se saa jakaa voittoa osakkailleen.
 

10.5.2024 11.57