Keskustelu ja sielunhoito

Luottamukselliset keskustelut ja sielunhoito ovat keskeinen osa seurakunnallista elämää. Keskustelukumppani tai sielunhoitaja voi olla pappi, muu seurakunnan työntekijä tai joku toinen seurakuntalainen.

Sielunhoidollisissa keskusteluissa käsitellään juuri niitä asioita, joita sielunhoitoon hakeutuva haluaa käsitellä: kysymykset tai ongelmat voivat olla miltä elämänalueelta tahansa. Keskusteluissa tärkeää on luottamuksellisuus. Kirkkolaki sitoo papin ja muut työntekijät ehdottomaan vaitioloon.

Keskustelu on väylä puhua joko toiselle ihmiselle, lähimmäiselle tai Jumalalle, jolloin sitä voidaan kutsua myös ripiksi. Ripissä voi saada anteeksiannon ja päästä syyllisyydestä.

Sururyhmät

Pälkäneen seurakunnassa järjestetään suljettu ja luottamuksellinen sururyhmä sekä Pälkäneellä että Luopioisissa vuosittain Pyhäinpäivän jälkeen. Ryhmä kokoontuu 5-6 kertaa. Ryhmään tulee kirjallinen kutsu omaisensa menettäneelle. 

Luopioisten sururyhmä alkoi tänä vuonna syyskuussa. Seuraava järjestetään syksyllä 2022. Jos kaipaat tukea surun käsittelemiseen, ota yhteyttä Janne Vestoon, p. 040 7120563.

Pälkäneen seuraava sururyhmä alkaa marraskuussa 2023.

Kuoleman koskettaminen paljastaa elämän rajallisuuden. Omien läheisten lisäksi tukea antaa myös seurakunta. 

Kuoleman jälkeen on toivoa

Erityisesti hyvin läheisen ihmisen kuoleman tapahtuessa lapset tarvitsevat erityistä tukea ja huomiota. 

Lapsi ja kuolema

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö

Kun itsemurhan tehneen läheinen on kohdannut asiaan liittyvät, usein ristiriitaiset tunteet, löytyy itse suruprosessille enemmän tilaa.

Itsemurhan tehneen läheiset kohtaavat vaikeita kysymyksiä

Lapsen kuoleman suuressa surussa ei tarvitse selvitä yksin. Läheisten lisäksi sekä kotikunta että kirkko auttavat.

Lapsen kuoleman surussa ei tarvitse selvitä yksin

Oma tai läheisen ihmisen vakava tai parantumaton sairaus pysäyttää. Mitä nyt on edessä? Kuinka tästä selvitään?

Kirkon työntekijät sairaiden rinnalla