Uutislistaukseen

Aurinko ei valikoi

Käänsin lapiolla kompostia. Aurinko paistoi ja lämmitti selkää


Aurinko ei valikoi kohdettaan. Kenenkään ympärille ei jää pyöreää varjoa, jos aurinko helottaa. Samoin on sateen laita: Jos menet kaatosateella ulos ilman sateenvarjoa tai sadeasua, pisarat osuvat myös sinuun.
Matteuksen evankeliumin 5. luvussa Jeesus puhuu auringosta ja sateesta. Niiden kautta hän vakuuttaa, että Jumalan rakkaus koskee meitä kaikkia ja kohdistuu kaikkiin. Aurinko ja sade eivät valikoi. Ei myöskään Jumala. 
Silloin kun mieleen hiipii epäilys, koskeekohan Jumalan rakkaus ja armo minua, muista sade ja aurinko. Silloin kun elämän vaikeudet saartavat ja murheet kasaantuvat, muista tämä Jeesuksen sana: ”Hän antaa aurinkonsa nousta niin hyville kuin pahoille ja lähettää sateen niin hurskaille kuin jumalattomille”. Jumalan rakkaus ei valikoi kohdettaan. Hänen armonsa ulkopuolelle on vaikea päästä. 
Jumala ei pohdi, kuka on arvollinen saamaan hänen hyvyyttään. Se, että hän siunaa ihmistä jollakin tavalla, ei johdu ansioista vaan kyse on armosta. Toki moni asia elämässä myös johtaa toiseen. Se, mitä teemme, voi tuoda mukanaan siunausta meille itselle ja muillekin. Jotkut sanat ja teot taas tuovat mukanaan jotain aivan muuta.
Moni miksi-kysymys jää tässä ajassa vaille vastausta. Emme saa niihin muuta vastausta, kuin kehotuksia: kantakaa toistenne kuormia, itkekää itkevien kanssa.
Kun Jumala on rakastanut meitä, meidänkin tulee rakastaa toisia. Niin Jeesus ja apostolit opettavat. Lähimmäisen rakastamisen käsky on järisyttävä, vihollisen rakastaminen vielä enemmän. Se pitää sisällään myös anteeksiantamisen toisille. 
Itseään saa ja pitää kuitenkin suojella. Kaikkien kanssa ei voi olla yhtä hyvä ystävä kuin niiden kanssa, joiden kanssa ystävyys syntyy aivan itsestään ja antaa voimaa elämään.
Mutta että osaisi olla vihaamatta ja kantamatta kaunaa. Sitä Jeesus opettaa. Sillä viha ja katkeruus sitovat ja vievät elämästä iloa ja voimaa.
Kreikan kielessä anteeksiantamista tarkoittavan sanan yksi merkitys on ”päästää irti”. Siitä anteeksiantamisessa on kysymys: Että päästää irti. Anteeksiantaminen ei muuta menneisyyttä. Mutta se voi muuttaa tulevaisuuden.

Janne Vesto
Luopioisten pappi
 

11.9.2023 13.49