Uutislistaukseen

Rauha ja rauha


Japanin kielessä on kaksi sanaa rauhalle. Heiwa (平和) muodostuu kahdesta kanjista eli sanamerkistä, joista ensimmäinen tarkoittaa rauhaa ja toinen harmoniaa. Yhdessä nämä kaksi merkkiä tarkoittavat ulkoista rauhaa ja järjestystä

AstaVuorinen1.jpg

Asta Vuorinen

.Heian (平安) taas tarkoittaa sisäistä rauhaa. Sen ensimmäinen sanamerkki on sama kuin heiwassa, joka tarkoittaa siis rauhaa. Toinen kanji puolestaan tarkoittaa rentoutunutta, tyytyväistä ja rauhallista. Sama sanamerkki esiintyy esimerkiksi sanoissa turvallisuus (anzen) ja vakaus (antei).
Ehkä se kertoo jotain japanilaisesta sielunmaisemasta, että vaikka heillä on suuri kaipuu kaikenlaiseen harmoniaan, on heian silti hyvin vähän käytetty japanilaisessa sanavarastossa. Itsellenikin se tuli tutuksi nimenomaan opiskellessani kristillistä sanastoa. 

Raamatussa Jeesus sanoo näin: "Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.” (Joh. 14:27)

Näinä aikoina toivottomuus valtaa mielen helposti. Mutta kun me turvaamme Jeesukseen, meidän sydämiimme laskeutuu rauha myös sellaisessa tilanteessa, kun ympäröivässä yhteiskunnassa ei sitä ole. 

Tuossa jakeessa Johanneksen evankeliumista on japanilaisessa käännöksessä käytetty sanaa ’heiwa’, eli sitä, mikä merkitsee ulkoista ja yhteiskunnallista rauhaa. Jeesuksen sanaan luottaen me voimme tietää, että myös yhteiskunnallisen rauhan aika tulee vielä. Me emme tiedä milloin. On mahdollista, että se toteutuu täydellisesti vasta Taivaassa. Mutta sitä ennen meidän tehtävä on luoda rauhaa sinne, minne itse pystymme vaikuttamaan. Tässä ja nyt sinä voit rukoilla heidän puolestaan, jotka ovat joutuneet sodan keskelle. Rukoile rauhan puolesta. Rukoileminen on tehokkaampi keino, kuin pelkästään kelta-sinisen kuvan jakaminen somessa. Joten jos teet vain yhden, niin rukoile. Käänny Hänen puoleensa, joka on Rauhanruhtinas.

Asta Vuorinen
Kirjoittaja on lähetystyöntekijä, jonka juuret ovat Pälkäneellä ja ainakin puolet sydämestä Japanissa. 
 

18.5.2022 23.35