Toimi Ahvenjärvi kahvilla Liekissä 2014 Toimi Ahvenjärvi kahvilla Liekissä kesällä 2014

Luopioisten entinen kanttori täyttää 100v.

16.6.2021 15.04

Luopioisten seurakunnan entinen kanttori Toimi Ahvenjärvi täyttää juhannusviikolla 100 vuotta. Ahvenjärvi toimi Luopioisten kanttorina vuosina 1951-62. Nykyään hän asuu Torniossa.

Toimi Ahvenjärvi aloitti viulunsoiton opinnot 1930-luvulla. Musiikkopinnot keskeytyivät sota-aikana. Viulu kulki kuitenkin mukana koko sota-ajan ja erityisesti sille oli käyttöä asemasodan aikaan. Sodan jälkeen Ahvenjärvi opiskeli kanttoriksi ja toimi joitakin vuosia kanttorin sijaisena Helsingissä.

Vuodesta 1962 alkaen Ahvenjärvi toimi kanttorina ja musiikinopettajana kotiseudullaan Ala-Torniolla eläkkeelle siirtymiseen saakka. Hän soitti selloa ja viulua Kemin kaupunginorkesterissa 1960- ja 70–luvuilla ja johti Tornion mieskuoroa 35 vuotta.

Ahvenjärvi muistelee Luopioisten aikaansa lämmöllä kirjassaan Kuvia Kukkian rantamilta (Kukkia-Seura 2014). Aika oli hänelle merkittävä myös siksi, että kaikki perheen kolme lasta syntyivät Luopioisissa. Koska kanttorin palkka oli vaatimaton, Ahvenjärvellä oli pian kaksikin sivutointa: Ensin hänet pyydettiin Luopioisten kunnan terveystarkastajan virkaan. Ja pian hän toimi myös KELAn piiriasiamiehenä. Ahvenjärvi on myös vuonna 1953 perustetun Kukkia-Seuran perustajajäsen ja seuran ensimmäinen sihteeri.

Ahvenjärven aika oli aktiivista aikaa Luopioisten seurakunnassa ja kirkkokuorossa.  Arvenjärvi kirjoittaa edellä mainitussa kirjassaan vuonna 2014: ”Luopioisten kirkkokuorolaiset! Teitä suurella lämmöllä muistan. Olen tavattoman pahoillani, etten ole voinut olla Teidän juhlahetkissänne myötä yhteensattumien vuoksi. Toivotan Teille siunausta työssänne, elämän arjessa ja pyhien laulujen parissa. Ei lopu laulu!”

Toimi Ahvenjärven yhteys Luopioisiin on säilynyt tähän päivään saakka ja hän soittelee edelleen ainakin yhden seurakuntalaisen kanssa säännöllisesti.

Eläkevuosina monipuolinen kanttori on tullut tunnetuksi myös veteraaniurheilijana. Vuonna 2016 hän teki kuulantyönnön Euroopan ennätyksen 95-vuotiaiden sarjassa.

Janne Vesto