Jeesuksen lähettiläät – muistikuvia seurakunnan nuorten toiminnasta ”Inssi” Nurmirannan ja Saviastioiden keikkabussi-Transitin ajoilta

18.10.2021 11.27

Sunnuntain kirkkovuoden aihe nosti väistämättä mieleeni nuoruusvuodet Kangasalan seurakunnan nuorten toiminnassa.

Toiminta oli vireää, joskin hyvin erilaista kuin nykyisin. Joka lauantai kokoonnuimme nuorteniltaan. Muodoltaan ne olivat käytännössä seurat. Puheenvuoroja usein oli jakamassa armoitettu nuorisotyöntekijä ja myöhemmin pastori Heikki ”Inssi” Nurmiranta. Inssin tapana oli ennen laulua ilmoittaa seuraavan puheenvuoron käyttäjä. Muistan hyvin, miten kauhunsekaiset tunteet laukkasivat sisimmässä oman vuoron tullessa eteen, jos ei ollut mitään sanottavaa.

1970-luvun loppupuolella Kangasalan seurakunnan nuorisotyölle hankittiin pikkubussi, parhaat päivänsä nähnyt Transit. Auto maalattiin vaalean siniseksi ja kylkeen teipattiin teksti ”Jeesuksen lähetti”. Totta kai autolle keksittiin saman tien lempinimi Jeesuksen raketti, joka muotoutui ajan myötä pelkäksi Raketiksi. Noihin aikoihin Kangasalla toimi nuorten bändi Saviastiat. Transit oli keikkabussimme. Monta kertaa rakettimainen meno hyytyi tien poskeen ja jouduimme rautalangalla sekä Sveitsin armeijan linkkuveitsellä keplottelemaan auton taas liikkeelle. Yhdeltäkään keikalta emme kuitenkaan myöhästyneet.

Auton nimen ja värin taustalla on Saksassa sodan jälkeen toimineiden evankelisten Maria-sisarten bussi, 1930-luvun Opel Blitz, joka oli myös vaaleansininen ja nimeltään ” Jeesuksen lähetti”. Rakettimme toimi omalla persoonallisella, nukkavierulla tavallaan Jeesuksen lähettinä viedessään evankeliumia eteenpäin. Moni nuoruuteni ajan seurakunnan työntekijöistä on toiminut elämässäni lähettinä, sanansaattajana. He olivat persooniltaan ja toimintatavoiltaan hyvin erilaisia. Joka tapauksessa Kangasalla tehtiin aikanaan hyvää nuorisotyötä. Ikäluokastamme 1959 syntyneistä kymmenkunta kouluttautui kirkolliselle alalle. Yksi on edennyt piispaksi asti.

Elämässämme hyvin monenlaiset ihmiset ovat toimineet Jeesuksen lähettiläinä. Vanhemmilla ja isovanhemmilla on ollut vahva vaikutuksensa. Opettajilla on myös oma roolinsa. Omista lähettiläistäni nostan esiin kaksi merkittävää edellä mainittujen lisäksi. Heistä ensimmäinen on yliluutnantti Laukka. Hän oli yksikön päällikkönä, kun menin alokkaana palvelukseen Hämeen ratsujääkäripataljoonan Kranaatinheitineskadroonaan. Laukka oli tiukka ja vaativa, mutta samalla oikeudenmukainen ja reilu. Pohdimme alokastuvassa poikien kanssa hänen tulevaisuuttaan. Tulimme tulokseen, että hän pääsee urallaan pitkälle. Yliluutnantista tuli kenraalimajuri.

Toinen lähettiläs on professori Seppo A. Teinonen. Hän toimi opiskeluaikanani dogmatiikan professorina ja ohjasi graduni tekoa. Seppo A. oli loistava opettaja, haastaja, provosoija, joka pakotti ajattelemaan. Hänen seurassaan ei ollut koskaan tylsää. Helmikuun alussa 2020 kävin viemässä kukka hänen ja vaimonsa Riitan haudalle Benalmadenan kansainväliselle hautausmaalle. Teinoset muuttivat Espanjaan eläkkeelle jäätyään. Pälkäneläisille tiedoksi, että Teinonen oli pälkäneläistaustaisen professori Osmo Tiililän oppilas ja seuraaja.
Nyt on aika lopettaa menneiden muistelu ja kysyä, miten tämä kaikki liittyy elämäämme syksyllä 2021? Voit miettiä ja muistella, ketkä ovat vieneet sinua hengellisten asioiden äärelle tai muuten ratkaisevasti vaikuttaneet elämääsi ja tekemiisi valintoihin. On myös hyvä miettiä, keiden elämässä sinä olet toiminut Jeesuksen lähettiläänä. Keitä olet tukenut, rohkaissut tai lohduttanut? Itse et välttämättä edes tiedä tällaista tapahtuneen.

Jukka Lehto

Laitikkalassa asuva Hämeenlinnan sairaalapastori