Uutislistaukseen

Lahja ja luottamus

15.8.2021 21.42

Perkasin mustikoita ja kuuntelin samalla Radioraamattupiiri –nimistä ohjelmaa. Se muuten löytyy netistä tällä hakusanalla.

Siinä jaksossa keskusteltiin Galatalaiskirjeen neljännestä luvusta, joka alkaa näin: ”Tarkoitan tätä: niin kauan kuin perillinen on alaikäinen, hän ei mitenkään eroa orjasta vaikka onkin kaiken omistaja. Hän on huoltajien ja holhoojien alainen isänsä asettamaan määräaikaan saakka. Samoin on meidän laitamme. Niin kauan kuin olimme alaikäisiä, olimme maailman alkuvoimien orjia”. 

Tämä teksti ei ole niitä kaikkein helpoimpia. Todennäköisesti Paavali kertoo näillä sanoilla Jumalan pelastushistorian aikatauluista. Hän kertoo myös elämästä ilman Kristusta. Meidän oma uskonnollisuus perustuu usein yritykseen ansaita jotakin tai hyvittää jotakin -  ja molemmat näistä johtavat ihmisen orjuuteen.  Myös moni muu asia voi johtaa ihmisen henkiseen orjuuteen.

Tämän johdannon jälkeen Paavali kertoo evankeliumin. Evankeliumin, jonka ytimessä ei ole orjuus ja pelko, vaan lahja. Paavali muistuttaa, että Jumala on oikeastaan antanut meille monta lahjaa lähettäessään meille Poikansa: Jeesus syntyi lain alaiseksi ja osti meidät vapaiksi. Jeesuksen kautta pääsee lapsen asemaan. Hänen kauttaan saa Pyhän Hengen sydämeen. Ja niin ihminen ei enää ole orja vaan perillinen, taivaan perillinen.
Kristillisen uskon ytimessä on myös luottamus. Jotakin tämän luottamuksen laadusta kertoo se, että Paavali kuvaa sitä aramean sanalla Abba.  Aramea oli Jeesuksen ja hänen opetuslastensa äidinkieli. Eräs raamatuntutkija vieraili jokin aika sitten Libanonissa ja kertoi arabiaa puhuville ihmisille tästä arameankielisestä sanasta. Hän hämmästyi, kun hänelle sanottiin, että tuota sanaa edelleen käytettiin ja että se on helpoin muoto sanasta ”isä”. Pieni lapsi oppii tuon sanan ensimmäisten sanojensa joukossa. Sana abba on siis edelleenkin käytössä tuolla alueella, jossa aikoinaan puhuttiin arameaa. 

Tätä samaa sanaa Jeesus käytti, kun hän opetti Isä meidän –rukouksen. Kun hän kertoi vertauksen Tuhlaajapojasta, kaiken tuhlannut poika puhutteli isäänsä tällä sanalla, sillä tätä sanaa käytetiin puhuttaessa omasta isästä. Jeesus itse käyttää sanaa rukoillessaan Getsemanessa (Mark.14:36). Suuren tuskankin keskellä hän luotti Isään.

Pyhän Hengen avulla mekin voisimme uskoa ja luottaa Isään ja kaikkiin niihin lahjoihin jotka Jeesus meille antaa. Vaikka ympärillä ja omassakin elämässä on paljon epävarmaa ja moni asia aiheuttaa huolta, sydämen pohjalla voi olla ilo näistä lahjoista ja luottamus Isään. Ja vaikka ei olisikaan, Jumalan lahjat ovat silti totta ja niihin saa luottaa.
Janne Vesto, Luopioisten pappi