Uutislistaukseen

Pieni Valo

26.12.2020 13.18

”Pienikin valo pimeän poistaa, pienikin valo sydämeen loistaa. Tänään toivon kynttilän sytytän. Tänään yhden kynttilän sytytän.”

Lauloimme tätä Jukka Salmisen uutta adventtilaulua Olopäivillä ensimmäisen adventin alla. Kun olin esitellyt laulun, yksi osallistuja sanoi: ”Voi kun on helppo”. Se olisi varmasti lyönyt itsensä läpi tämän vuoden Kauneimmissa joululauluissa. Nyt tutustumme siihen ehkä paremmin vasta ensi jouluna.

Laulu pohjautuu englanninkielisen maailman adventtiajan viettoon: Monissa englanninkielisissä maissa adventtikynttilöillä on nimittäin teemat. Ensimmäisenä adventtina sytytetään toivon, toisena rauhan ja kolmantena rakkauden kynttilä. Aivan lähellä joulua syttyy vielä ilon kynttilä.

Nämä neljä aihetta ovat hyviä pohdittavaksi, kun lähestymme joulua. Mistä minä saan toivoa ja voimaa? Miten voin auttaa toisen toivon ylläpysymisessä? Tai mitä voin tehdä rauhan ja luottamuksen hyväksi omassa lähipiirissäni?

Tänä vuonna meidän joulumme on ulkoisesti ”riisuttu malli” siitä, mihin olemme tottuneet. Mutta joulu on silti. Ja pienikin valo tai teko voi poistaa pimeää ja loistaa toisen sydämeen Jumalan rakkauden valoa.
Paimenten joulu oli myös riisuttu. Silti se oli todellinen. Vapahtaja syntyi. Jumala kumartui heidän puoleensa ja kaikkien maan hiljaisten puoleen. Niin tapahtuu tänäkin jouluna.

Siunausta jouluusi!

Janne Vesto

Luopioisten pappi