Kirkkoneuvosto- ja valtuusto kokoontui kahden kuukauden tauon jälkeen 4.6.2020

9.6.2020 10.33

Viime vuoden tilinpäätös positiivinen - koronakriisi koettelee seurakunnan taloutta

Kirkkovaltuusto hyväksyi kokouksessaan viimevuoden tilinpäätöksen.

Pälkäneen seurakunta teki alijäämäisten vuosien jälkeen viime vuonna 61 500 euroa ylijäämää. Tulos on yli 160 000 euroa budjetoitua parempi. Eniten säästöä syntyi henkilöstökuluissa, joihin käytettiin 78 000 euroa ennakoitua ja 9600 euroa edellisvuotta vähemmän. Kun Luopioisten kanttori Johanna Lemmetyinen lähti Keuruulle, kappeliseurakunta jäi ilman omaa kanttoria. Musiikista vastasivat seurakuntalaiset ja toimituspalkkioiset kanttorit. Vastuu kappeliseurakunnan jumalanpalveluselämästä on aiempaa enemmän kappalainen Janne Vestolla. Toinen säästökohde oli nuorisotyönohjaajan viran täyttämättäjättäminen. Senni Nissilän lähtiessä opiskelemaan nuorisotyönohjaajan tehtävät jaettiin pastori Juha Kankariston, lapsityönohjaaja Marja Lepistön ja diakoni Päivi Girenin kesken.

Tuotot kasvoivat 21 000 euroa edellisvuodesta ja kulut pienenivät 136 000 euroa. Alitusta syntyi henkilöstökulujen lisäksi myös palvelujen ostoissa sekä tarvike- ja tavarahankinnoissa.

Näiden rakenteellisten sopeutustoimien tuloksena seurakunta vältti kolmannen negatiivisen tuloksen, joka olisi merkinnyt entistä järeämpiä keinoja talouden tasapainottamisessa.

Tämän vuonna taloutta kurittaa koronakriisi, sillä lomautukset ja irtisanomiset pienentävät seurakunnan verokertymää. Vielä huhtikuussa verotuloja kertyi viime vuotta enemmän, mutta toukokuussa verotulot jäivät reilut neljä prosenttia viimevuotisesta.

Kesän toiminta

Myös seurakunnan toiminta muuttui epidemian vuoksi. Työntekijät ovat olleet kevään aikana puhelin- tai verkkoyhteydessä lähes 500:aan yli 80-vuotiaaseen seurakuntalaiseen. Jumalanpalvelukset järjestettiin parin kuukauden ajan tyhjässä kirkossa ja välitettiin videoina netin kautta. Kasteita peruttiin ja siirrettiin. Myös suurin osa häistä siirrettiin ensi vuodelle.
Kesäkuun alusta alkaen jumalanpalveluksissa noudatetaan 1–2 metrin turvaväliä. Kasteet suositellaan pidettävän kirkossa, jossa on helpompi pitää turvaväliä.
Pälkäneen seurakunta järjestää kesän aikana kolme rippileiriä. Rippileireille otetaan maksimissaan 50 henkilöä, jotka eivät ole leirin aikana kosketuksissa muihin. Leireillä kiinnitetään huomiota hygieniaan ja turvaväleihin. Vierailupäiviä ei järjestetä. Seurakunnan toimintaan ei saa osallistua sairaana.

Testamenttivaroja vähävaraisten ja hautausmaan hoitoon

Pälkäneen seurakunta on saanut testamenttilahjoituksia diakoniatyöhön ja Luopioisten hautausmaan hoitoon.
Paavo Vuori sekä Pirkko ja Sinikka Hoppula testamenttasivat yhteensä 30 000 euroa paikkakunnan vähävaraisten hyväksi tehtävään työhön. Vuoren testamentti 10 000€ ja Hoppulan testamentti 19 999€.  Diakoniaviranhaltijat ja diakoniapappi yhdessä diakonian vastuuryhmän kanssa valmistelevat kirkkoneuvostolle ehdotuksen testamenttivarojen käytöstä.
Risto Ratassalo testamenttasi koko 44 000 euron omaisuutensa Luopioisten hautausmaan hoitoon. Kirkkoneuvosto valmistelee testamentin käyttöä.’

Seurakuntakeskuksen alakerta vuokrataan lähityökeskukseksi

Luopioisten Yrittäjät vuokraa Luopioisten seurakuntakeskuksen alakerran. Seurakunta perii 30-neliöisestä kerhohuoneesta, 42-neliöisestä monikäyttötilasta sekä niihin liittyvistä eteisestä ja wc-tiloista 500 euron kuukausivuokraa.
Seurakuntakeskuksen alakertaan suunnitellun lähityökeskuksen tarve kasvoi ja aikaistui, kun koronaepidemia ajoi kesäasukkaita mökeille etätöihin. Kukkiatalo-hanke on hakenut tukea säästöpankkisäätiöltä.
Vuokralainen hankkii taloon valokuituyhteyden ja oveen älylukon sekä hoitaa pihassa olevan leikkipuiston siirron uudelle ulkoilualueelle.

Talouspäällikön vaihto

Kirkkovaltuusto kiitti Kristel Muru-Tanilaa 10 vuoden hyvästä palveluksesta Pälkäneen seurakunnassa ja toivotti uuden talouspäällikön Taina Väisäsvaaran tervetulleeksi johtamaan seurakunnan taloutta, kiinteistöjä, hautausmaita ja kirkkoherranvirastoa.

.