psalmi 23:4

KORONAVIRUKSEN VAIKUTUS PÄLKÄNEEN SEURAKUNNAN TOIMINTAAN

17.3.2020 09.02 Psalmi 23:4

Seurakunta huolehtii poikkeusaikanakin alueen ihmisten hengellisistä ja henkisistä tarpeista.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat 16.3.2020 antaneet seurakunnille ohjeet jumalanpalvelusten järjestämisestä koronavirusepidemian aikana.

Piispat ovat yhdessä päättäneet, että jumalanpalvelukset toimitetaan toistaiseksi kirkoissa sanajumalanpalveluksina niin, että ne välitetään seurakuntalaisille verkon välityksellä. Kukin seurakunta hoitaa videostriimaukset käytettävissään olevilla keinoilla, ja jumalanpalvelusten seurakunta muodostuu etäyhteyksin osallistuvista seurakuntalaisista.

”Ihmisten huoli koronaviruksen leviämisestä kasvaa päivä päivältä. Kirkon tehtävä tässä tilanteessa on olla ihmisten rinnalla ja välittää uskon ja toivon sanomaa. Vaikeinakin aikoina, ja ennen kaikkea silloin, kirkko jatkaa rukousta kansan ja koko maailman puolesta”, piispat sanovat.

Jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset ovat kirkon hengellisen elämän sydän, ja kirkkolain mukaan ne kuuluvat seurakunnan lakisääteisiin tehtäviin.

”Tässä tartuntatautitilanteessa ja valtioneuvoston 16.3. päättämien uusien rajoitusten pohjalta on selvää, että säännöksiä on nyt sovellettava ajatellen erityisesti kansalaisten hyvinvointia ja terveyttä”, piispat toteavat kirjeessään.

Kirkot auki yksityistä hiljentymistä varten videoidun jumalanpalveluksen jälkeen

Piispat suosittelevat, että jokaisen seurakunnan pääkirkko on auki hiljentymistä ja yksityistä rukousta varten videoidun jumalanpalveluksen jälkeen vähintään kaksi tuntia. Paikalla on pappi tai muu seurakunnan työntekijä keskustelua ja sielunhoitoa varten. Hiljentymisen ja rukouksen mahdollistaminen kirkkotilassa on piispojen mukaan kansakunnan kriisinkestävyyden kannalta tärkeä asia. Piispat korostavat, että kyseessä ei ole yleisötilaisuus.

Pälkäneen kirkko on avoinna sunnuntaina 22.3. klo 11-13 auki hiljentymistä ja sielunhoitoa varten. Älä tule, jos sinulla on lieviäkään flunssan oireita tai olet palannut ulkomaanmatkalta alle kaksi viikkoa sitten.

Kirkolliset toimitukset hoidetaan poikkeusjärjestelyin

Piispojen ohjeessa todetaan myös, että kirkolliset toimitukset hoidetaan toistaiseksi poikkeusjärjestelyin.

Hautajaisissa  voivat olla läsnä lähiomaiset. Hautajaistilaisuuksissa suositaan haudalla tapahtuvaa siunaamista.

Kaste- ja vihkiperheiden kanssa voidaan neuvotella, siirretäänkö toimituksen ajankohtaa myöhemmäksi.  Jos tilaisuus pidetään ne siirretään pitämään kirkossa. Paikalla voi olla enintään 10 ihmistä.

Pälkäneen seurakunnan muu toiminta jää tauolle.

Tämä koskee jumalanpalveluksia,  kerhoja, leirejä, torikahviota, olopäiviä, kuoroharjoituksia, lähetyskirppistä, pysäkkikahviota, kinkereitä ja muita tilaisuuksia.

Näin seurakunta pyrkii ennaltaehkäisemään koronaviruksen leviämistä ja haluaa suojella riskiryhmiä.

Pälkäneen kirkkoherranvirasto ja Luopioisten seurakuntatoimisto palvelevat puhelimitse 040 7120 560 ( ei tekstiviestejä) ma 10-13, ti 10-16, to 10-13, pe 10-13 ja sähköpostilla palkane.srk@evl.fi. Muutoin virastot on suljettu.

Tulevasta toiminnasta ja muutoksista ilmoitetaan seurakunnan kotisivuilla palkaneenseurakunta.fi ja Sydän-Hämeen –lehdessä.

Kirkossa muistetaan kansaa esirukouksin

Piispat kehottavat nyt kaikkia kristittyjä rukoilemaan erityisesti sairaiden ja sairastumista pelkäävien puolesta. ”Kirkossa muistetaan esirukouksessa erityisesti terveydenhoitohenkilökuntaa ja muita kriisin keskellä vastuuta kantavia. Kirkon pysyvänä rukousaiheena on myös tasavallan presidentti, eduskunta ja maan hallitus sekä muut päättäjät. Kirkon esirukous sulkee sisäänsä kaikki maat ja kansat tämän ajankohtaisen globaalin koronatilanteen keskellä.”

Esirukouspyyntöjä voi jättää kotisivujen kautta palkaneenseurakunta.fi

Seurakunnan työntekijät ovat käytettävissä keskusteluja varten.

Heidät tavoittaa puhelimitse ja sähköpostilla sekä sosiaalisessa mediassa Työntekijöille voi soittaa ja jutella luottamuksellisesti kahden kesken. Älä jää yksin huolen tai pelon kanssa.

kirkkoherra Jari Kemppainen

Luopioisten kappalainen Janne Vesto

pastori Juha Kankaristo

kanttori Ritva Huomo

diakonissa Virpi Kangasniemi

Luopioisten diakoni Päivi Giren

lapsityönohjaaja Marja Lepistö

sähköpostit etunimi.sukunimi@evl.fi

Palveleva puhelin päivystää  joka päivä kello 18–24. Numero 0400 22 11 80

Verkon lisäksi tv ja radio lähettävät hartausohjelmia

Kirkko palvelee seurakuntalaisiaan yhteistyössä Yleisradion kanssa sähköisesti radiohartauksien, radio- ja tv-jumalanpalvelusten sekä Pisara-hartausohjelman välityksellä.

”Tällaisina aikoina, jolloin ihmisillä on huoli läheisistään sekä omasta terveydestään ja toimeentulostaan, hartausohjelmien merkitys kasvaa entisestään”, Yle Radio1:n vastaava tuottaja Anna Simojoki sanoo.

”Yle Radio1 näkee radiojumalanpalvelukset ja radiohartaudet tärkeäksi osaksi julkista palvelua aina ja erityisesti kriisiaikoina.”

Muutokset sekä tv- että radiojumalanpalveluksissa ja myös radiohartauksissa ovat mahdollisia. Hartausohjelmia voi seurata myös monilta eri verkkosivuilta.