Konsertti Merikanto 150 v

Konsertti  Merikanto 150 v Luopioisten kirkko

Kalevi Kiviniemi, Jukka Pietilä

Konsertin  ohjelmassa  kuullaan  mm.  Oskar  Merikantoa,  jonka  syntymästä  tulee  elokuun  alussa  kuluneeksi  150  vuotta.  Konsertissa  kuullaan  mm.  kolme  hänen  harvinaista  koraaliaan,  jotka  Merkikanto  sävelsi  viimeisenä  elinvuotenaa.  Näitä  koraaleja  on  aiemmin  Jukka  Pietilän  lisäksi  esittänyt  vain  Jorma  Hynninen.

Oskar  Merikanto  oli  muusikkona  laaja-alainen,  säveltäjän,  kapellimestarin,  pianistin  ja  musiikkikriitikon  töidensä  lisäksi  hän  oli  aikansa  merkittävipiä  urkureita.  Merikantoa  pidettiin  myös  taitavana  improvisoijana.  Jo  kouluaikana  hänen  ikätoverinsa  pyysivät  hänen  tekemään  aamuhartauksissa  laulettuihin  virsiin  pitkä  improvisaatioita.  Konsertissa  kuullaan  välähdyksiä  näistä  improvisaatioista  Pietilän  laulujen  välisoitoissa.

Lisäksi  konsertissa  kuullaan  mm.  Jean  SIbeliuksen,  Giulio  Caccinin  ja  Domenico  Scarlattin  musiikkia.  Konsertti  on  samalla  osa  Kalevi  Kiviniemen  60-vuotisjuhlakiertuetta.

Jukka Pietilä - Turun tuomiokirkon I kanttori
Jukka Pietilä opiskeli kirkkomusiikkia ja yksinlaulua vuosina 1982-1991 Sibelius-Akatemiassa Helsingissä.
Musiikin maisteriksi hän valmistui keväällä 1987.
Vuoden 1991 keväällä hän suoritti solistisen yksinlaulun A-tutkinnon sekä laulupedagogiikan ylimmän tutkinnon professori Matti Lehtisen johdolla.
Valmistumisestaan lähtien Jukka Pietilä on toiminut Turun tuomiokirkkoseurakunnan kanttorina; 1987-1995 keskimmäisen asteen kanttorina ja vuodesta 1996 lähtien ylimmän asteen I-kanttorin virassa. Jukka Pietilä on pitänyt monia omia kirkkokonsertteja eripuolilla Suomea sekä Virossa, Unkarissa, USA:ssa että Sveitsissä.
Laaja 10 konsertin Sibelius 150-juhlavuoden solistikiertue yhdessä konserttiurkuri Kalevi Kiviniemen kanssa USA:aan ja Kanadaan 9.-27.10.2015. Hän on toiminut myös solistina J.S. Bachin passioissa ja W.A. Mozartin Requiemissa ja C-mollimessussa.
Jukka Pietilä on julkaissut neljä omaa äänitettä vuosina: 1992, 1996, 2005 ja 2011, kaksi viimeisintä yhteistyössä urkutaiteilija Kalevi Kiviniemen kanssa, hänen kanssaan yhteistyö on alkanut 1997, jatkuen edelleenkin.

Tällä hetkellä Jukka Pietilä on tuomiokirkon kamarikuoro Novan taiteellinen johtaja 1996-
Jukka Pietilä on perustanut Turun tuomiokirkon Katedraali soi! - kirkkomusiikkiviikon vuonna 1997, toimien edelleenkin sen taiteellisena johtajana. Vuonna 2016 Katedraali soi! - viikon täyttivät uudet kirkkomusiikkiteokset sarjan 20-vuotisjuhlavuonna.
You tube-videoita kaksi kappaletta, löytyy hakusanalla: pietilä&kiviniemi.
Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli myönsi vuonna 2003 Jukka Pietilälle Director Cantus – arvonimen.

Konserttiurkuri Kalevi Kiviniemi on vast'ikään konsertoinut useissa maailman merkittävimmistä konserttipaikoista, kuten Leipzigin Gewandhausissa, Moskovan Tšaikovski-salissa sekä Pariisin Notre Damessa. Kesän aikana häntä on kuultu mm. Saksassa, Itävallassa ja Serbiassa. Euroopan lisäksi Kiviniemi on konsertoinut mm. USA:ssa, Kanadassa, Venäjällä, Aasiassa, Australiassa ja Filippiineillä. Kiviniemi on esiintynyt useiden nimekkäiden orkesterien, kuten Moskovan kamariorkesterin, Moskovan sinfoniaorkesterin ja Suomessa mm. Helsingin kaupunginorkesterin ja Sinfonia Lahden solistina.

Kalevi Kiviniemi on toiminut lukuisten merkittävien kansainvälisten urkukilpailujen tuomaristossa ja pitänyt mestarikursseja niin Suomessa kuin ulkomailla. Lahden kansainvälisen urkuviikon johtajana Kiviniemi toimi yhdentoista ja Lapuan Urkufestivaalin taiteellisena neuvonantajana kymmenen vuoden vuoden ajan.

Levytyksiä Kiviniemi on tehnyt yli 160 ja saanut lukuisia levypalkintoja, mm. kaksi kulta-  ja yhden platinalevyn. Vuonna 2009 vastaanotti maamme merkittävimmän musiikkipalkinnon, Säveltaiteen valtionpalkinnon

Luopioisten kappeliseurakunta