Ristintien rukoushetki kuvin, sanoin ja lauluin

Pälkäneen kirkko

Ristintie 1. Jeesus tuomitaan kuolemaan 2. Jeesus ottaa ristinsä hartioilleen 3. Jeesus kaatuu ensimmäisen kerran 4. Jeesus kohtaa äitinsä

Ristintie juontaa alkunsa apostolien ajoista.
Ensimmäiset kristityt kävivät katsomassa niitä paikkoja ja Jerusalemin katuja, joita Jeesus ristiänsä kantaen oli kulkenut. Ristintie on Jeesuksen kärsimysten tie. Jeesuksen kärsimykset ovat aina vaikuttaneet syvästi ihmisten sydämiin, ja moni on saanut sisäisen herätyksen mietiskelemällä ristintietä ja kuolemaa.

Keskiajalla uskovaiset lähtivät Jerusalemiin ja etsivät hartain mielin ne paikat, joissa Jeesus oli kärsinyt ristin kuorman alla. Siihen tarkoitukseen rakennettiin 14 ”asemaa”, jotka alkoivat Pilatuksen tuomiotuvasta ja päättyivät Jeesuksen hautaan. ”Asema” oli kuva, joka esitti jotain tapahtumaa Jeesuksen Kristuksen kärsimyksistä. pyhiinvaeltajat pysähtyivät aina hetkiseksi kuvan eteen ja mietiskelivät Jeesuksen kärsimyksiä. Tästä sanasta ”pysähtyä” (Stare) tuli myöhemmin kuville nimi pysähdys (Statio) eli asema. Tämä jakelu ”pysähdyksiin”  alkaa 11:nneltä vuosisadalta ristiretkien aikana. 15:nneltä vuosisadalta alkaen ristintien kuvat (asemat) pystytetään seurakunta- ja luostarikirkkoihin. Tässä työssä ansioituivat erityisesti fransiskaanimunkit. Nykysin ristietä seurataan ristintien näytelmissä ja pääsiäisvaelluksissa.

Jari Kemppainen, Sirpa-Liisa Suova-Huuhka

Pälkäneen seurakunta