Ristiäiset eli kastejuhla

Kaste on Pienen ensimmäinen juhla, ja se kokoaa yhteen omaiset, kummit, sukulaiset ja perheen ystävät. Jokainen lapsi on juhlan arvoinen. Yhdessä voidaan iloita ja voidaan hiljentyä syntymän ihmeen äärelle, joskus myös pohtimaan elämän monimutkaisuutta ja vaikeutta. Tietoa kastamisen merkityksestä saat esimerkiksi Helsingin seurakuntayhtymän toteuttamalta Pienelle parasta-sivustolta.

Pälkäneellä lapsen synnyttyä vanhemmat saavat kotiinsa rekisteröinti-ilmoituksen ja kummeja koskevan lomakkeen. Lomakkeisiin vanhemmat merkitsevät lapsen ja tulevien kummien tiedot.

Ristiäisten järjestelyistä sopiakseen vanhemmat ottavat yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Ennen kastetilaisuutta pappi keskustelee vanhempien kanssa kasteeseen liittyvistä käytännön järjestelyistä. Pääsääntöisesti pappi vierailee perheen kotona.

Kastepaikka

Kastepaikka voi olla koti, kirkko tai joku muu seurakunnan tiloista. Kaste voi myös olla osa ehtoollisjumalanpalvelusta, jolloin kasteen merkitys seurakunnan yhteyteen liittämisenä tulee kauniisti esiin.

Kasteen jälkeen rukoillaan seuraavana sunnuntaina jumalanpalveluksessa kasteun lapsen ja perheen puolesta jumalanpalveluksessa ja kiinnitetään Pälkäneen kirkon kastepuuhun kirjailtu kastelehti. Kerran vuodessa kutsutaan vuoden aikana kastetut lapset perheineen pehekirkkoon, jolloin kastelehden saa muistoksi.